Goddag i stugan. Jag hade nog inte tänkt att det skulle gå tre månader till nästa inlägg, men jag låtsas som det regnar och tar upp tråden där jag slutade sist. Kan ju inte lämna Mall of Scandinavia i det där skicket – med byggnadsställningar utanför entrén…..

Ni som följde min blogg från Saudiarabien vet att jag har tillbringat timmar och åter timmar i mellanösterns malls. Det är kvinnornas huvudsakliga nöje där – man umgås genom att drälla, shoppa, fika eller luncha i någon mall. Min väninna Odette och jag sa till slut att när vi flyttar hem till Europa igen (hon är från Holland) vill vi inte se en mall igen, ens på kort. Och vad händer? Jag flyttar hem till Solna och får Mall of Scandinavia inpå knuten…

Men nu har jag faktiskt varit på insidan ett par gånger, och jag måste kapitulera. Det är en trevlig bekanskap, som verkligen inte skäms för sig i internationell jämförelse. Den är lagom stor, väldigt smakfull och härligt osvensk.
Jag hoppas bara att vi lutherska nordbor kan lära oss ‘the mall way of shopping’. Man får liksom ta ett djupt andetag och lämna stresskänslorna utanför. Detta är månglarnas tempel. En kommersiellt uträknad labyrint, där man ska låta sig distraheras av frestande butiksskyltningar och lockas till impulsköp. Det är flera våningsplan, långa avstånd och lätt att komma på villovägar. Vilket ju är meningen. Villovägarna är shoppingen.
Den som har problem med det konceptet, ska nog hålla sig till Solna Centrum.

IMG_2793s
Mall of Scandinavia i decemberskrud

Även i Saudiarabien har man lockande skyltfönster med vackra kläder i alla färger och former. På skyltdockor utan huvuden. Att offentligt visa ens ett dockhuvud utan slöja och sjal är otänkbart. Men kortkorta kjolar och djupa urringningar är tydligen helt ok? Jag blir aldrig klok på deras paradoxer. Inte heller hade jag väntat mig att få se en top med den här texten i ett skyltfönster i Saudiarabien:

Granada2

Shopping i en Riyadh-mall är ett märkligt kapitel. En kvinna som vill prova ett klädesplagg, får inte ta av sig abayan i samma lokal som en manlig försäljare. Alltså inte ens i avskildhet i en provhytt! Och eftersom 98 procent av alla butiksförsäljare är män, innebär det att det inte finns några provrum i butikslokalen.
Man måste betala alla plagg man vill prova, sedan bära iväg dem till närmaste damtoalett, prova, och så återvända till butiken med eventuella icke önskade plagg för att få pengarna tillbaka.

Nyanländ till Riyadh och utan att ha en aning om detta, gjorde jag mitt allra första besök på en offentlig damtoa i en mall. Nyfiken på toalettstandadern i mitt nya land, gick jag in genom en dörr under skylten ”female toilet”. En inre dörr ledde till två identiska rader av dörrar på varsin sida om ett tvättrum.
Jag öppnade en av dörrarna – och stirrade in i ett tomt bås. Golv, tak och väggar. Ingen toalett.
Ni anar inte vad snopet det känns att stirra in i ett tomt utrymme där man väntar sig en toa.
Båsen bredvid såg likadana ut. Var tusan är toalettstolen? Panik. I Kina har dom åtminstone ett hål i golvet, men vadå – här finns inte ens det?

Ja, som alla förstår var detta ett provrum. Det visade sig att toaletterna fanns bakom raden av dörrar på andra sidan tvättrummet.

provrum Hayat
Jag provar kläder i ett toalettbås utan toalett.  AlHayat Mall, Riyadh

En annan egenhet är att nästan varje mall i Riyadh har ett tivoli. Tivoli, inte lekhörna. Och det ligger av någon anledning alltid i anslutning till foodcourten. Så man tuggar i sig en schawarma till det svischande ljudet från en berg-och-dal-bana och gälla barnaröster som ekar från hopptorn och karuseller. Det är inte så fridfullt.

shawarmaGranada1
Shawarma (en godare variant av kebab), samt entrén till tivolit i Granada Mall, Riyadh

I grannlandets shoppingparadis Dubai är allting ett snäpp tjusigare, och där nöjer man sig inte med tivolin; Mall of the Emirates innehåller en skidanläggning med riktig snö, skidliftar och pingviner. Och i gigantiska, fantastiska Dubai Mall (störst i världen) finns både hockeyrink och ett tre våningar högt akvarium, som innehåller tio miljoner liter vatten och sköts om från insidan av dykare.

Emirates4
Dubai Ski inne i Mall of the Emirates. Riktig snö, is och minusgrader!

Dubai3Dubai Mall med det världsberömda akvariet

Dubai Mall är verkligen enorm. Att utforska den är ett evighetsprojekt. Trots att jag under min mellanöstern-sejour besökte Dubai Mall vid många olika tillfällen, och sammanräknat säkert har tillbringat flera dagar där, tvivlar jag på att jag har sett varenda hörn av mallen.

Så, vid en jämförelse middle east vs far north, känner jag att Mall of Scandinavia seglar upp ganska högt på listan av favoriterna. Den är stor men inte enorm, har provrum i butikerna, och en väldigt trevlig restaurangdel utan tivolignissel. Och ett stort plus – den ligger på tio minuters promenadavstånd hemifrån…

Jag vet att många av mina läsare är spridda över precis hela världen. Det vore kul att få lite kommentarer om era erfarenheter; Har du någon favoritmall i ditt land, vilken är det och varför?

Happy shopping till er alla. May the patience be with you!

Nu lite bildfrossa:

Mall of Scandinavia:

Dubai Mall:

Mall of the Emirates, Dubai:

Malls i Riyadh:

 

5 reaktioner på ”Mall of Scandinavia vs Malls of the Middle East

  1. Ja, då får man besöka Solna när det blir sommar, även om jag precis som du fått nog av malls här i Riyadh. Ett roligt mall, som inte många besöker, är Azizia Mall. Som Ullared, ungefär. Kanske inte en favorit, men roligt! Stor fyndrisk.😃

    Gilla

    1. Ja det måste du absolut göra! Azizia låter väldigt bekant – jag tror inte jag har shoppat där, men någon beröring har jag haft med Azizia Mall. Kanske något ställe låg alldeles intill eller så. Men jag kommer inte på det just nu 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s