Så ska vi fira Halloween i Sverige eller inte?
Man ser många kritiska kommentarer, artiklar och inlägg; ”det är ingen svensk tradition”, ”vi har vår egen allhelgonahelg, tack så mycket”.  Men hallå, vart tog det mångkulturella tänket vägen? Varför är just Halloween så förkastligt? Det är väl ingen som tvingar någon att klä ut sig om man inte vill. Eller karva pumpa.

Och det står faktiskt inte i vägen för vår traditionella allhelgonahelg heller, för Halloween firas alltid den 31 oktober, oavsett veckodag, medan Alla Helgons Dag infaller sista lördagen i oktober. De sammanfaller alltså bara vart sjunde år.

Det mest halloweeniga jag varit med om – trots att jag bott i USA – upplevde jag förra året i Riyadh. Halloween är givetvis haram (förbjudet enligt islam) och får aldrig firas offentligt i Saudiarabien. Men det hindrar inte att Halloween-fester har blivit allt populärare bland befolkningen. Man firar med besked i de västerländska compounden – och numera även bakom stängda dörrar i saudiska hem. Saudiarabien är ett nästan överdrivet barnvänligt land, och barn älskar att klä ut sig. Så givetvis måste barnen få göra det.

I vårt compound utlystes en tävling om vilket hus som pimpade sin entré med häftigaste Halloween-dekoren (se mitt Facebook-inlägg). Och hela eftermiddagen var det fest med marknadsstånd, musikunderhållning och kostymparad. Barnen var indelade i olika ålderskategorier och fick gå upp på scenen och tala om vad de skulle föreställa.

Små spöken och zombies defilerade förbi mikrofonen och presenterade sig med varierande röststyrka. En del såg livsfarliga ut men vågade knappt viska i micken. Så kliver en alldeles hel och ren pojke i 10-årsåldern upp på scenen, iklädd blå shorts och en vit t-shirt.
”But you don’t have blood anywhere…” sa lekfarbrorn förvånat. ”What kind of a zombie are you?”
Varpå den lille gossen med hög och klar stämma svarar:
”I’m a dead football player”.

Skratt och applåder från publiken. Och århundradets halloween-dress om ni frågar mig.

Have a good one, ni som firar!

 

3 reaktioner på ”Happy Halloween

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s