En gång för länge sedan, i en stad långt uppe i norr (från Solna sett) satt jag faktiskt i Melodifestivalsjuryn! Jag var med och röstade fram Tommy Körbergs ”Judy Min Vän”.

Tjugo år gammal och mitt i min journalistutbildning, jobbade jag ett halvår på Västernorrlands Allehanda i Härnösand. Eftersom jag blivit utsedd till tidningens ”popexpert” fick jag till min förjusning en inbjudan till Sveriges Radio i Sundsvall för att vara jurymedlem i 1969 års Melodifestival.

Dagen efter hade jag en helsida i VA, skriven med en 20-årings klämkäcka självironi. Vilket resulterade i ett upprört brev med posten några dagar senare. Från en som uppenbarligen inte förstod ironi alls. Jag sparade det såklart.

Eftersom minst halva Sverige sitter bänkade framför svenska Mellofinalen ikväll, tyckte jag det var passande att dela dessa gulnade klipp med er. Någon kanske tycker det är kul att se hur det gick till i en jury på den tiden.
Här är min artikel, det beska brevet jag fick, samt kollegan ÖstersundsPostens artikel, med en bild från tillfället ifråga. Varsågoda, en bit Melodifestivalhistoria inifrån.

Mello 1969

Mello 1969-4

Mello 1969-3

PS jag undrar bara en sak; Kvällens stora svenska final utspelar sig på Friends Arena som jag ser från mitt fönster. Det är lika mörkt omkring arenan som alltid. Trots att få event engagerar svenska folket som Mello. Var är festen? Var är de spelande strålkastarna i vintermörkret? Varför är Sverige så förtvivlat trist??

2 reaktioner på ”Mellodramatiskt

 1. Hej Maggan
  Vad roligt att du var blandad i Judy mn väns framgång., Det året var ju andra året som jag fick sitta uppe och titta på Schlagerfestivalen. Första gången var det ju Det börjar verka….. Så du är inblandad i mina två första och största teveminnen.
  Ikväll har vi tittat på SvtWorld och hejat på Boris och Frans. Dt var fyra tjejer från skolan som var här, så imorgon får vi kämpa på utan att gäspa och bli irriterade på eleverna.
  Kram och ha det gott.
  Är rätt impad 😄👍🏻😊Eva

  Gilla

  1. Hej Eva
   Hehehehe ”första gången du fick sitta uppe..”, snacka om att jag känner mig som en dinosaurie 🙂
   Jag tänker att vad ska jag med alla dessa upplevelser till, om jag inte berättar? Hittar ju hela tiden uppslag till bloggen i aktuella händelser…
   Hoppas skolan går bra imorgon även om ni gäspar!
   Kram själv! 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s