Plötsligt en kväll började världen snurra.
Allt jag gjorde var att vända mig på sidan i sängen. Då försvann alla koordinater. Det var värre än en karusell, det snurrade i alla plan. Jag hatar verkligen att vara yr, så jag kände paniken komma krypande. Och så var det lika plötsligt borta.

Men nästa morgon var yrseln tillbaka. När jag satte mig upp var det som om en tornado svepte med mig tillbaka mot kudden. Det snurrade i några sekunder, sedan blev det stilla. Jag satte mig sakta, sakta upp och lyckades komma ur sängen utan problem.

Det gick bra den dagen så länge jag inte gjorde några snabba rörelser med huvudet, för då kom yrseln tillbaka i några sekunder. Vid läggdags bävade jag för att lägga huvudet på kudden – och med all rätt. Så fort jag vred huvudet åt ena sidan åkte jag runt igen, men nu visste jag att det skulle gå över om jag bara låg still. Nästa dag googlade jag. Nacke. Stress. Yrsel.

Läste att man ska utmana yrseln. Ju mer man provocerar den, desto fortare försvinner den. Så jag startade ett krig. Så fort yrseln satte in, skakade jag frenetiskt på huvudet, ropade ett segervisst ”HA! Där fick du!” och inbillade mig att det hjälpte. Det blev i alla fall inte värre.

Sådär hade jag det i ett par månader, medan jag väntade på att anfallen skulle klinga av och försvinna. Jag vande mig vid dem, och i övrigt var jag som vanligt, gick upprätt utan att vingla, satt vid datorn utan att ramla omkull, åkte till stan, var ute och handlade. Inga andra symtom, ingen huvudvärk, inget illamående. Nämnde i förbigående till folk att jag började bli trött på mina yrselattacker, som förmodligen berodde på spänningar i nacken.

Till slut var det någon som sa ”Men har du inte fått kristaller?” Jag gick hem och googlade. Balanssinnet. Yrsel. Kristaller.

Hittade den utmärkta och informativa sajten yrsel.com och lärde mig om kristallsjukan. Symtomen stämde precis in på min snurriga värld. Jag berättade för maken att min yrsel berodde på att jag hade kristaller i örat.
”Ja naturligtvis, och det är väl Swarovski?” svarade han som aldrig hade hört talas om fenomenet. Jag kunde lika gärna sagt att jag hade utomjordingar i hörselgången.

Men jag hittade minsann en specialistmottagning – Yrselcenter – dit jag genast ringde och fick en tid för undersökning.

Två dagar senare träffade jag dr Christian Geisler, som utförde det närmaste ett mirakel jag kommit i mitt liv.

En halvtimme efter det att jag klivit in på hans mottagning gick jag därifrån befriad från yrseln. Och den har aldrig mer infunnit sig.

Miraklet ifråga är en manöver, där man liggande får vrida huvudet enligt ett visst mönster.  Det leder kristallerna tillbaka till sin plats i innerörat, där de ska sitta och ge signaler till hjärnan om var du befinner dig och i vilken rörelse. Kristallerna är balanssinnets sensorer.
Men det händer att några av dessa kristaller lossnar och kommer ut i båggången. Där ligger de och skramlar runt, medan de fortfarande ger signaler till hjärnan. Helt fel signaler, såklart. Du utför inte en kullerbytta bakåt – du rör ju bara på huvudet…

Det är inte farligt, bara väldigt obehagligt. Och så enkelt att bota! Vårdcentralen ska kunna klara av detta, men alla läkare kan inte tekniken till fullo så om du själv vill veta mer, råder jag dig att kolla in yrsel.com och agera därefter.

Kristallsjuka

yrsel.com finns olika manövrar, (beroende på var kristallerna sitter), samt massor med förklaringar och pedagogiska beskrivningar för den som vill veta mer.

Jag ville berätta om den här erfarenheten, ifall någon av er därute vaknar en morgon av att jorden snurrar, och blir panikslagen. Bli inte det! Om yrseln alltid utlöses av samma rörelse med huvudet, (som i mitt fall alltid när jag vände mig åt vänster på kudden) så är det med största sannolikhet kristaller på rymmen.

Tänk att för bara tio år sedan kunde man varken förklara eller bota kristallsjukan! Folk blev liggande i sina sängar för att dom inte kunde få hjälp. Dom blev yrselinvalider. Vilken mardröm!

Tack och lov att någon forskare kom på tanken att leta bortsprungna kristaller i örongångarna. Och att någon sedan klurade ut dessa manövrer för att peta tillbaka dem till sin plats…
Den eller dom som gjorde detta borde få Nobelpriset, tycker alla vi som någon gång känt av kristallsnurret!!!

9 reaktioner på ”Kristaller på villovägar

 1. Det där verkar ju ha varit mkt obehagligt. Vilken tur att du hittade någon som kunde bota dig. Och vad bra att jag nu känner till detta, om man skulle råka ur för det själv.
  Ha det gott och njut av en stabil värld. 😄
  Kram Eva

  Gilla

  1. Ja, det var ingen höjdare. Men om jag kan bidra till att någon snabbare får hjälp är jag glad! Det är tydligen mest kvinnor över 40 som drabbas, så det kan ju som sagt vara bra att känna till….
   Kram från snöslask och mörker. Blä.

   Gilla

 2. O ja hade det för ca fyra år sedan. Yrseln kom bara när jag skulle lägga mig…jag fick sakta krypa ner på knä invid sängen sen sakta och försiktigt rulla i sängen och lägga huvudet på kudden inga snabba vridningar. Var till VC de sa att det troligen var
  kristalksjukan och att det
  kunde ta över ett halvår innan det försvann. Minns inte hur
  lång tid det tog men det höll
  säkert i sig tre-fyra månader.
  Ingen skön känsla mådde illa då yrsel attackerna kom men
  gick över då yrseln försvann.
  Obehagligt var det även om det var ofarligt. Hoppas ni slipper det.
  Kram

  Gilla

  1. Tack för din kommentar! Men vad jobbigt att dom bara lät dig gå med det, istället för att ta bort det på tio minuter med någon av de metoder som nu används. Kanske dom inte hade lärt sig ännu? Och jag håller med dig, hoppas alla som läser detta slipper vara med om det. Yrsel är hemskt.
   Kram själv!

   Gilla

 3. Kommer ihåg att mitt ex mamma fick hjälp med kristaller på sjukhuset i Kristianstad 2001. Hon hade exakt det du beskriver och dom behandlade henne precis samma. Hon blev genast bättre också.

  Gilla

 4. Vaknade kl sex i morse med sån yrsel att jag knappt kunde ta mig tlll badrummet. Strax därpå kräktes jag gult vatten.
  Var ska jag söka i Stockholm eller ev i Norrköping ????
  Kan det vara kristall sjuka ????

  Gilla

  1. Det kan vara kristallsjukan, men Gunilla jag är ingen läkare så jag törs inte säga något 🙂 Återkommer yrseln vid samma läge med huvudet, så är det säkert kristaller. Annars kan man ju få yrsel av andra orsaker. Kontakta din vårdcentral, dom ska kunna hantera även kristaller! Eller läs på http://www.yrsel.com och se om du får någon hjälp av det.
   Hoppas du mår bättre snart!!!

   Gilla

 5. Åhh den som ändå kunde få hjälp. Har haft det till och från in 5 mån, Vårdcentralen 3 ggr, akuten, yrselsköterskan på Öron, näsa, hals, en läkare på Ö,n,h där i måndags. Ingenting hjälper. Ibland är det bra men idag känns det som att vara tillbaks på ruta 1 igen. Tänk att få komma till en riktig Yrselmottagning och känna på magin att gå därifrån frisk. Kanske en blivande yrselinvalid känns det som. Ann-Gerd

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s