Tidigt i våras satt vi i vårt vardagsrum i Riyadh och drömde oss bort till Waikiki Beach, rosa drinkar och turkosblått hav. Det kändes väldigt avlägset där och då.

Först måste vi flytta hem till Sverige och ägna sommaren åt att packa upp flyttkartonger, medan vi tog del av alla vänners fantastiska reseberättelser på Facebook. Men till slut fick vi vår belöning, i slutet på september.
Stockholm-London-Los Angeles-Honlulu. 31 timmar från dörr till dörr. Utan sömn för min del, och det blev tydligen droppen för mitt immunförsvar. Jag blev vrålförkyld, och tillbringade två veckor på Hawaii utan att sola och bada.

Men jag vet, det finns dom som har det värre.

Hawaii var en gång en brittisk koloni. Sedan blev det ett självständigt kungadöme. Kung Kamehameha står idag staty mitt i sta’n, iklädd guldmantel. Tvärsöver gatan ligger hans palats – det enda existerande kungliga slottet någonsin i USA.

Så sent som 1959 blev Hawaii en av Amerikas förenta stater. En dag av sorg, enligt den ursprungliga befolkningen:

”Det datumet utlystes som någon slags nationaldag för Hawaii, men ingen av oss firar den. För oss var det en svart dag! De stora industrierna hade bit för bit köpt upp vår mark och vår kultur, nu försvann vår nationalitet. Vi bråkar inte, vi klagar inte, vi har det bra. Men vi har ett hål i vår själ.”

Och ändå, som en ödets ironi, skulle en av öns söner komma att styra över hela USA… Varje turistbuss pekar ut sjukhuset där president Obama föddes, huset där han växte upp och skolan han gick i.

Turismen är oerhört viktig för Hawaii och ett av de populäraste turistmålen är såklart Pearl Harbor. Här kommer man det historiska flyganfallet väldigt nära, och det är mäktigt och vackert att besöka  USS Arizona, gravplatsen för de 1177 unga män som blev kvar ombord på sitt sänkta slagskepp den 7 december 1941.

Japanerna borde ju inte vara speciellt populära på ön, efter den händelsen. Men  fel. Det fullständigt dräller av japanska turister. Och japanska brudpar! På vårt hotell stötte vi på minst tre brudföljen om dagen, i lobbyn, i hissarna, på stranden…. alla japanska! Det är tydligen höjden av romantik för dem, att gifta sig på Hawaii.

Förkylningen däckade mig helt i två dagar, men den övriga tiden var jag åtminstone på benen så att vi kunde utforska Honolulu, shoppa, äta gott och uppleva en äkta luau. Steve badade i poolen och jag doppade fötterna i havet.
Men jag tror att det som tog priset, var frukostarna nere i hotellbaren. Utomhus, med havet några meter ifrån oss – guldglittrande av den stigande morgonsolen. Det kommer finnas kvar länge på min näthinna!

IMG_2129
Världens vackraste frukost

2 reaktioner på ”Aloha blev i mitt fall Atjoo

  1. Ja eller hur?!
   Men ni ska absolut åka dit någon gång. Det är en väldigt speciell kultur. Som jag känner dig och Sten tror jag dock att ni skulle gilla någon av de andra öarna bättre än Oahu. Mer tropisk natur och vattenfall och så. Men att kombinera med ett par dagar i Honolulu skadar inte!
   Kram på dig!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s